Skip to Content

Drupal

Drupal hétvége - 2013

2013.11.16. 10:00
Europe/Budapest
drupal_hetvege_dhu_banner_v2-01.png

2013-ban a hazai Drupal közösség legaktívabb tagjai ismét dolgoznak a közösségért és megszervezik a hagyományos szakmai rendezvényt.

Köszönet nekik.

Részletek a rendezvény honlapján.

http://drupal.hu/konferencia/2013

A Drupal lehetőségei egy szakmai közösségi honlap létrehozásában

drupal.jpg

A Drupal tartalomkezelő rendszer lehetőségeit bemutató sorozat első és második részeiben egy képzeletbeli iskolai honlap építésébe fogtunk, majd legutóbbi részében a képzeletbeli fejlesztési folyamat két irányú folytathatóságát vázoltam fel.
A kezdeményezett szavazás a referencia intézményi honlap fejlesztési irányt választotta, mely szerint az iskola honlapja alakuljon át referencia intézményi tevékenységet segítő oldallá. A referencia intézményi honlap a pedagógusok hálózati tanulását lehetővé tevő platform, más iskolák pedagógusai számára rendszeresen szakmai tartalmat oszt meg, segédanyagokat közvetít, információt nyújt, lehetőséget ad a pedagógiai fejlesztésekkel kapcsolatos kommunikációra és együttműködésre.

Drupal Hétvége 2012

2012.11.24. 09:00
2012.11.25. 18:00
Europe/Budapest

A Drupal magyar közössége 2012. november 24-én és 25-én,
szombaton és vasárnap megrendezi a
Drupal Hétvége 2012 elnevezésű rendezvényt
a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatika épületében.
(1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)

A hétvégén való részvétel ingyenes, de online regisztrációhoz kötött.
(Jelentkezés november 18-ig, vagy amíg a helyek el nem fogynak.)

Keszthelyi Drupal Használói Találkozó

2012.05.04. 18:00
Europe/Budapest
drupal.jpg

Zalai szakemberek lelkes szervezésének köszönhetően megrendezésre kerül az első Keszthelyi Drupal Használói Találkozó.
A rendezvény célja, hogy összehozza a Drupal iránt érdeklődőket, használókat; lehetővé téve számukra egymás megismerését, segítését.
A rendezvényről részletesen itt olvashatunk.

Drupal 7 alapismeretek

A Drupal lehetőségei az iskolai internetes megjelenés segítésében 3.

powered.png

Lépjünk tovább a fejlesztésben
Az utóbbi alkalommal, egy könnyen és gyorsan aktualizálható iskolai weboldal összeállításába kezdtünk, Drupal tartalomkezelő rendszerre alapozva. Ahhoz, hogy az alapfilozófiájából eredő közösségépítő lehetőségeket és az interaktivitást segítő funkciókat ne használjuk, egy kicsit vissza kellett venni a Drupal tudásából. Egyelőre tehát iskolai oldalunk egyszerűen frissíthető, egyirányú információfolyamot tud közvetíteni az iskolahasználók és partnerek felé. Az oldalra két felhasználó tud bejelentkezni és tartalmat feltölteni, az oldal adminisztrátora és egy szerkesztő.
Az oldalt mintaképpen létrehoztam a http://iskolaoldal.neobase.hu címen, amit bárki meglátogathat és a későbbiekben kipróbálhat.

A Drupal lehetőségei az iskolai internetes megjelenés segítésében 2.

A Drupal felépítése, a mag és a kiegészítő modulok
Azért vállalkozom jelen, és az ezt követő néhány bejegyzés megírására, hogy az iskolai webes megjelenések kapcsán a tartalomkezelő rendszerek - főleg a Drupal - előnyeit megpróbáljam elmagyarázni. Az előzőekben már meséltem a TKR (CMS) rendszerekről és a Drupalról, most nézzük meg, milyen lehetőségeket tud biztosítani a Drupal, egy egyszerű, napi frissítési igényű iskolai honlap létrehozásához.

A Drupal lehetőségei az iskolai internetes megjelenés segítésében 1.

drupalaqua.png

Iskolák megjelenése az internetes világban
Korábbi bejegyzésemben egy intézményi önértékelés kapcsán kiderült, hogy mennyire fontos lenne, ha egy iskola aktívvá tenné webes megjelenését, az iskola használó és szakmai közvélemény minél nagyobb rétege számára biztosítana naprakész információkat és szakmai tartalmat, lehetővé tenne interaktív kommunikációs lehetőségeket. Amennyiben ennél is tovább kívánna lépni, akkor a legfontosabb csoport, a gyerekek számára biztosíthat tanítási órán és iskolán kívüli, kitágított tudásszerzési teret, lehetőséget adva nekik az online együttműködésen alapuló tanulás minél több formájának gyakorlására.
Az egyszerű, könnyen frissíthető iskolai weboldal, a szakmai fejlesztő lehetőségeket adó pedagógiai kommunikációs platform, vagy az összetett tartalommenedzsment és kollaborációs lehetőségeket biztosító tanulási környezet közt nagy különbségek vannak, mind célban, mind pedig célközönségben. Egy közös vonásuk azonban van: mindegyik megvalósítható az univerzális, szinte minden webes feladat megoldására alkalmas tartalomkezelő rendszerrel a Drupal-lal.

Drupal lehetőségei az oktatásban a Twitter kapcsán

drupman.jpeg

A legutóbbi Digitális médiaműveltség és korszerű internetes lehetőségek alkalmazása... képzésen éppen azt bizonygattam a kollégáknak, hogy bár nem vagyok megrögzött Twitter használó, az utóbbi hónapokban a hasznos információim jelentős hányadát a Twitter csatornáimon - a Twitter-en követett ismerőseimtől - kaptam.

Drupal Hétvége 2011

2011.11.26. 10:00
Europe/Budapest
drupal.jpg

A Drupal CMS körül szerveződött szakmai közösség hagyományos éves rendezvénye.
Részletek a Drupal oldalon.

Tartalom átvétel