Skip to Content

informatika

Legyél Te is Informatikus!

2016.03.19. 09:00
2016.03.19. 17:00
Europe/Budapest
ltisi.PNG

Legyél Te is Informatikus!

Informatikai Oktatási Konferencia 2016.

Budapest Kongresszusi Központ
Budapest, Jagelló út 1-3.

A konferencis honlapja

A tervezett program

 

VI. Oktatás-Informatikai Konferencia

2014.02.07. 10:00
Europe/Budapest

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre az OktatásInformatikai Konferencia.

Forrás a konferencia honlapjáról.

A konferencia célja, hogy szakmai találkozási lehetőséget biztosítson azoknak, akik az e-Learning területén oktatási, neveléstudományi, pszichológiai, gyógypedagógiai és óvodapedagógiai témakörben kutatnak, fejlesztenek, vagy éppen a hétköznapok gyakorlatában dolgoznak.

A konferencia kiemelt témakörei:

Informatika a helyi tantervekben

zilogo.png

Az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete felmérést készít az informatika, helyi tantervekben való megjelenéséről. Az elkészült helyi tanterv alapján az elektronikus kérdőív kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe. A közös adatokból elkészült kép mindannyiunknak hasznos lesz majd.

Informatika a helyi tantervben – felhívás

Informatika a helyi tantervben - elektronikus kérdőív

Előzmények:
Az iskolai informatika oktatást az elmúlt időben jó néhány (arcul)csapás és méltánytalanul hátrányos intézkedés érintette.
A helyi tantervek készítése előtt - a KIK és NFM - közös nyilatkozat és levél hatására ugyan oldódott az "elnyomás", a végleges helyi állapotot a nevelőtestületek a helyi tantervek elkészítése során fogják kialakítani.
A helyi tantervek véglegesítése előtt azonban van még idő arra is, hogy a nevelőtestületek - a KIK ajánlás lehetőségeit kihasználva - átgondolják az informatika oktatás helyi jövőjét, és a XXI. századhoz méltó döntést hozzanak.

Szakmai vélemény az informatika tantárgy kerettantervéről

Levél a KIK és NFM közös állásfoglalásról

Kovács Győző, a pedagógus

December 18-án, 80 éves korában elhunyt Kovács Győző.
Az előző mondatot lehetett volna a még folytatni, a pont helyett egy ", a ..." módon kezdődő tagmondattal, de az elmúlt héten már sok mindent leírtak róla az internetes hírforrásokban. Leginkább a magyar informatika atyjának nevezték, vagy mint az első magyar számítógép, az M-3 építőjeként emlékeztek meg róla, azonban emlékezzünk rá mint pedagógusra.

Volt szerencsém személyesen ismerni. Az emlékek és érzések keveredéséből ami számomra megmaradt, az a határtalan lelkesedés és szakmai elhivatottság és pedagógusi gondolkodás. Amikor előadást tartott, a szakmai tartalom mellett mindig érezni lehetett a tanítani akarást, az informatikus szakemberből mindig előbújt a tanító ember is. Szakmai beszélgetéseken mindig lelkesítette az társaságot, mindig adott ötletet, valamilyen megoldandó nehézség továbbvitelére és soha nem értett egyet a fanyalgókkal.
Sokan emlékezhetünk érdekes számítástechnika történeti előadásaira, az ENIAC, EDVAC és az IAS gépek történetére. Neumann János életének talán legnagyobb ismerője volt, fontosnak tartotta ellátogatni Neumann sírjához. Tőle hallottam a legendát arról, hogyan zúgott Neumann feje, miközben - természetesen fejben számolva - kereste egy differenciálegyenlet harmadik megoldását.

Szakmai tevékenykedéseim során több esetben is érezhettem Kovács Győző munkájának segítő, lelkesítő, előbbre vivő hatását.

V. OKTATÁS-INFORMATIKAI KONFERENCIA

2013.02.08. 10:00
2013.02.09. 15:00
Europe/Budapest
okt_inf.jpeg

A konferencia célja, hogy szakmai találkozási lehetőséget biztosítson azoknak, akik az e-Learning területén oktatási, neveléstudományi, pszichológiai, gyógypedagógiai és óvodapedagógiai témakörben kutatnak, fejlesztenek, vagy éppen a hétköznapok gyakorlatában dolgoznak.

A konferencia kiemelt témakörei:

Oktatás-Informatikai Konferencia

2012.02.03. 09:00
2012.02.04. 15:00
Europe/Budapest
okt_inf.jpeg

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Neveléstudományi Intézetének lelkes szakemberei a negyedik alkalommal szervezik meg, az oktatás és informatika közös területét érintő - már hagyományosnak tekinthető - konferenciájukat.

Helyszín:
ELTE Pedagogikum Központ - ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Budapest, Kazinczy utca 23-27.

Időpont:
2012. február 3-4.

Öt éve nem tanítok gyerekeknek informatikát

Ma, 2011. február 1-én, öt éve, hogy elhagytam a (látszólagos) biztonságot nyújtó közalkalmazotti létet és más elfoglaltságot kerestem magamnak. A döntésemet azóta a sors igazolta, jó hogy így döntöttem. Persze akármilyen jó is egy döntés, mégiscsak vannak árnyoldalai. Ma öt éve nem tanítok informatikát gyerekeknek. A gyerekek persze hiányoznak.
Emlékezésül minderre, összegyűjtöttem azokat az előadásaimat, amiket informatika tanárként mondtam el különböző konferenciákon, szakmai találkozókon.

Oktatás-Informatika konferencia - immár a második

Valamikor tavaly kaptam küldeményként az Oktatás-Informatika című folyóirat egy példányát. Később kiderült, hogy PP barátom javaslatára küldték nekem a szervezők. Ez úton is köszönöm nekik. Ez az első szám a tavalyi első konferencia előadásait összefoglaló kiadvány volt.

2010. január 22-23-án lesz a folyatatás, a második Oktatás-Informatika konferencia. A rendezvény honlapján megtaláható a részletes program.

Informatika Oktatás honlap anno...

Amikor informatika szaktanácsadóként dolgoztam, úgy gondoltam, hogy egy informatika tanár már az internet segítségével is elérheti a neki szóló információkat.

Persze ez csaknem 10 évvel ezelőtt volt, és akkor készült el az InfOkt honlap, nekik, az informatikát tanító kollégáknak.

Tartalom átvétel